Op uitnodiging van de Young Academy Groningen (YAG) van de RUG heb ik een hoofdstuk geschreven voor hun boek: Achterhaalde waarheid? Zin en onzin van spreekwoorden. Het boek ligt nu in de winkels en ziet er prachtig uit.

Samenvatting

In dit boek worden gangbare spreekwoorden onderzocht door jonge wetenschappers vanuit zeer verschillende disciplines. De waarheid die wordt verondersteld in het spreekwoord (bijvoorbeeld: als er een schaap over de dam is, volgen er meer) wordt aan de kaak gesteld: is dat wel zo? Vanuit de wetenschap wordt van alle kanten naar het spreekwoord gekeken, de achtergrond belicht én worden er proeven gedaan om de veronderstelde waarheid te toetsen. Deze proeven kunnen ook door de lezer zelf uitgevoerd worden. Op basis van deze proeven trekken we de conclusie welke spreekwoorden nog actueel zijn en welke kunnen worden bijgezet in het mausoleum van achterhaalde waarheden.

Het is een bijzonder boek geworden, fraai geïllustreerd, met een voorwoord van Erik Scherder.

Bol.com