Samen met de London School of Hygiene & Tropical Medicine (UK) en Busara Venter for Behavioral Economics (Kenya), heb ik onderzoek gedaan naar de factoren de gezinsplanning van jonge vrouwen in Nairobi beïnvloeden. Specifiek hebben we onderzocht in welke mate digitale media een rol kan spelen in het ondersteunen van hun autonomie in hun gezinsplannings- en anticonceptie keuze. Een prachtig onderzoek, waarvoor een online “soap”/ voorlichtingsserie is gefilmd in Nairobi  en een online platform is ontwikkeld en heel veel vrouwen zijn geïnterviewd. Een (eerste) publicatie naar aanleiding van dit onderzoek is deze maand verschenen in Frontiers of Sociology.

 

Samenvatting

Access to information about family planning (FP) continues to have financial, physical and social barriers among young women living in Kenya. This paper draws on social norms theory to explore how young women and their social networks access FP information on digital media (e.g., WhatsApp, websites). Qualitative phone interviews were conducted with 40 participants – young women, their partners and key influencers – in seven peri-urban wards in Nairobi, Kenya. Data were analyzed using thematic analysis. Findings suggested that young women, their partners and key influencers predominately accessed FP information online through their informal networks, but identified healthcare workers as the most trusted sources of FP information. In digital spaces, participants described being more comfortable sharing FP information as digital spaces allowed for greater privacy and reduced stigma to talk about FP openly. Our findings highlight the importance of digital media in disseminating FP information among young women and their networks, the differences in norms governing the acceptability to talk about FP online vs. in-person and the significance of targeting misinformation about FP in digital media spaces.

 

Lees het volledige artikel hier.