Over

Ik (Dr. Kees Keizer) ben adviseur, onderzoeker, schrijver, spreker & trainer op het gebied van gedrags- en belvingsbeïnvloeding.  Ik ben ondernemer en werkzaam als Assistent Professor aan de Rijksuniversiteit Groningen. En ik ben vriend van Lise en vader van Julan & Pepijn, op wie al mijn beïnvloedingsstrategieen stranden.
Waarom
Ik ben altijd al gefascineerd geweest door gedrag en beleving. Uitvinden dat we door andere factoren worden beïnvloed dan we altijd denken, kan mij heel blij maken: als een boek of film met een plot twist aan het einde. En echt gelukkig word ik, als ik deze kennis mag toepassen om complexe problemen op te lossen in uiteenlopende gebieden.
Achtergrond
Na mijn studie sociale en omgevingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, ben ik gebleven als docent terwijl ik er naast gepromoveerd ben op onderzoek naar de impact van de omgeving op regel- en normnaleving. Ik ben aan de faculteit gebleven als Assistent professor, en heb in die positie als hoofd- of mede aanvrager aan diverse grote Nederlandse en Europese onderzoeksprojecten gewerkt. Veel van deze projecten waren gericht op het stimuleren van duurzaam gedrag. Zoals het stimuleren van de energietransitie, of de adoptie van elektrische auto’s, het versterken van duurzaam gedrag door medewerkers of op het verbeteren van regelnaleving. Naast het onderzoekswerk doceer ik met heel veel plezier studenten op het gebied van Gedrags- en belevingsbeinvloeding.
       Ik…
  1. Ik ben in 3 jaar tijd cum laude gepromoveerd
  2. Ik praat soms te veel (zegt Lise)
  3. Ik ben met mijn vader de oceaan over gezeild
  4. Ik heb een kleine obsessie met notitieboeken
  5. Ik ben door studenten gekozen tot docent van het jaar
  6. Ik ben een slechte multi-tasker
  7. Ik verslind boeken (1 a 2 per week)
  8. Ik heb al 25 jaar dezelfde vrienden
  9. Ik heb de Cialdini award gekregen voor mijn veldonderzoeken
  10. Ik heb tussen ijsberen geslapen
Ik doe een project alleen als ik er van overtuigd ben dat het waarde creëert voor de klant en ik er gelukkig van word
Ondernemen
Ik ben naast mijn werk bij de Universiteit eigenlijk per ongeluk ondernemer geworden. Ik werd vaak gevraagd door bedrijven en overheid om te helpen vanuit mijn kennis en kunde. Voor het plezier van het toepassen deed ik onbetaald de nodige projecten. Ik had als stelregel: ik doe een project alleen als ik er van overtuigd ben dat het waarde creëert voor de klant en ik er gelukkig van wordt. Maar de de verzoeken bleven groeien en ook de volhardendheid om te willen betalen voor de hulp. Tja en toen was ik opeens een ondernemer. Nu help ik al meer dan 10 jaar, overheid, gemeenten, organisaties en bedrijven bij het veiliger, duurzamer, en prettiger maken van hun wereld. Mijn werk is nog steeds het product van een fascinatie voor het menselijk gedrag en de overtuiging dat we met kennis over motivatie, veel processen effectiever, goedkoper en leuker kunnen maken. En wat ook nooit veranderd is, is mijn stelregel. Tssss, nooit gedacht dat je daarmee een succesvol bedrijf kon bouwen.
Met wie

Mooie dingen maak je zelden alleen, veel van de onderzoeksprojecten zijn dan ook een gezamenlijk product, of beter gezegd: een Motivatielab product.